سویق چیست؟
سویق خوراکی ای ساده، خوش مزه و بسیار پر خاصیت و البته شناخته نشده در میام مردم است. این خوراکی از حبوباتی مثل برنج,گندم,عدس و جو و بسیاری حبوبات و میوه های دیگر به دست می آید.به عنوان مثال سویق برای وزن گیری جنین در ماه های آخر بارداری و تقویت زنان باردار بسیار مفید می باشد. اشخاصی که اندام لاغری دارند برای چاق شدن و همچنین تقویت خود می توانند از این خوراکی خوشمزه و پر خاصیت در وعده های غذایی خود استفاده نمایند. در این مقاله به بررسی انواع سویق و طرز تهیه آن و خواص آن می پرداریم.
خواص سویق
سویق, آرد تفت داده شده است; مثل همان آردی که برای درست کردن حلوا تفت داده می شود. کلمه «سویق» یا «صویق»، کلمه ای عربی است و در فارسی قدیم به آن «پِست / پَست» میگفتهاند. در کتاب «ذخیره خوارزمشاهی» که در اوایل قرن ششم هجری دقیقا از همین واژه که فارسی می باشد استفاده شده است. منبع
سویق با قاووت و قوتو فرق دارد. قاووت ها و قوتو ها تفت داده نمی شوند . در قاووت ها از شیرین کننده ها طعم دهنده های مصنوعی استفاده می کنند اما سویق ها مواد اضافی ندارند. البته قاووت و قوتو ها خواص خاص خودشان را دارند.
گفتن این موضوع خالی از لطف نیست که در مصرف سویق زیاده روی نکنید چون همانطور که خواص زیادی دارد مصرف زیاد آن می تواند عوارض جانبی ای هم در بر داشته باشد. این ماده غذایی را دارو در نظر بگیرید تا مصرف خوراکی و همیشگی, در باب این موضوع ضرب المثل معروفی هم داریم: هر چیزی کمش داروست، متوسطش غذا و زیادش سم!
خاصیت هر سویق با خاصیت ماده ای که از آن ساخته شده ارتباط مستقیم دارد.
به عنوان مثال طبع نخود گرم است و طبع سویق نخود گرم تر یا طبع برنج سرد است و طبع سویق برنج سرد تر است. بنابراین در هنگام تهیه و مصرف این ماده غذایی طبع و مزاج خودتان را تشخیص داده تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
هر سویقی خواص خاص خود را دارد. انواع سویق عبارتند از:
انواع سویق:
سویق نخود, سویق برنج، سویق جو، سویق عدس ، سویق سنجد
گاهی اوقات سویق ها را باهم ترکیب کرده و تولید می کنند مثل:
سویق مخلوط گندم و جو،سویق کودک، سویق چاق کننده، سویق دیابت، سویق مادر، سویق استخوان ساز، سویق کامل
طرز تهیه سویق:
برای تهیه سویق های مختلف دو روش وجود دارد; در روش اول ابتدا دانه های حبوبات مورد نظر را آرد می کنیم و سپس آرد حاص شده را تفت می دهیم. روش دیگر دقیقا بر خلاف روش اول است; ابتدا دانه ها را تفت داده و پس از آن آسیاب می کنیم. هر دو روش خوب هستند و تفاوتی در خاصیت این خوراکی ایجاد نمی شود.
برای تهیه سویق از دانه های سبوس دار مثل جو و گندم روش دیگری نیز هست؛ اشخاصی که در تولید سویق حرفه ای هستند از این روش استفاده می کنند:
در ابتدا باید سبوس دانه را جدا و به آرد تبدیل می کنند. دانه ها را به طور جداگانه به آرد تبدیل می کنند و هر آرد به صورت جداگانه تفت می دهند. به این دلیل این کار را انجام می دهند که دانه ها باید زمان طولانی تری تفت داده شوند ولی سبوس ها نیازی به تفت زیاد ندارند. در این حالت چنانچه دانه و سبوس باهم تفت داده شوند سبوس می سوزد.به همین منظور دانه ها و سبوس ها باید جداگانه آرد شده و تفت داده شوند و سپس با ترکیب کردن می توان سویق را تولید کرد.
لازم به ذکر است که سبوس ها دارای ویتامین D و B هستند که این ویتامین ها با آسیاب نشدن و تفت داده نشدن جداگانه سبوس بدن آن ها را جذب نخواهد کرد. بعد از تفت دادن جهت خارج کردن نشاسته سبوس دوباره آن را الک کنید.
روش مصرف
- به صورت خشک صبح ها قبل از صبحانه میل شود.
- به صورت آرد در پختن انواع حلوا
- ترکیب کردن با شیر یا شیرین کننده هایی مانند شیره انگور و شکر قهوه ای
نکته بسیار مهم : اگر اضافهوزن دارید، زیاد سویق نخورید چون باعث اضافه وزن می شود.
برای مشاهده و خرید انواع سویق به این صفحه مراجعه کنید: خرید سویق